Andra namnsidor:

Förslag tillagt

Namnet har lagts till bland dina förslag

Elisabet

Elisabet, eller Elisabeth, Elizabeth med flera stavningar, är ett kvinnonamn av hebreiskt ursprung (Elisheba) som betyder ’Gud är fullkomlighet’ eller ’Gud är min ed’. Namnet förekommer på flera ställen i Gamla Testamentet men återfinns i den svenska almanackan för att hedra minnet av det ungerska helgonet Elisabet som levde på 1200-talet. Det tidigaste belägget för namnet i Sverige är från 1286, då med stavningen Elizabet. Namnet är ett av de allra vanligaste i Sverige, för närvarande på andra plats efter Maria, om man räknar även de som har namnet som andranamn. Som tilltalsnamn avtar dock populariteten och i mitten av 1990-talet föll namnet ut ur topp 100-listan.

Få svenska kvinnonamn har gett upphov till så många stavningsvarianter, namnformer och smeknamn som Elisabet. Erzsébet är den ungerska formen av namnet och Isabella/Isabel de italienska, spanska och portugisiska, Isabelle den franska, och Elisaveta/Jelisaveta den ryska. Vanligt förekommande smeknamn och förkortningar av namnet är Bettan, Betty, Elsa och Lisa.

Den 31 december 2008 fanns det totalt 359 736 personer i Sverige med namnet Elisabet/Elisabeth/Elizabeth, varav 32 933 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 2 251 flickor i Sverige namnet, varav 45 fick det som tilltalsnamn.

Popularitet

Namnsdag

19

november

Babynest