Andra namnsidor:

Marianne

Marianne, eller Mariann, är ett kvinnonamn med flera möjliga ursprung, närmast en fransk form av det latinska namnet Mariana som betyder kvinna, kvinnlig.

Längre tillbaka i tiden kan det motsvara det hebreiska namnet Mariamne. I Bibeln bar Herodes gemål detta namn. I sengrekiskan var namnformen Marianna. Det kan också vara en sidoform av det hebreiska namnet Mirjam (arameiska: Mariam). Det kan vidare komma från Mariana, en femininform av det latinska mansnamnet Marianus (från släktnamnet Marius). Marianne blev ett modenamn i Frankrike på 1700-talet och var där närmast en diminutivform av Marie. Det kom sedan att uppfattas som en sammansättning av Marie och Anne och blev inspiration till en rad liknande dubbelnamn (Marie-Louise, Anne-Marie etcetera).

”Frihet på barrikaderna” av Eugène Delacroix

Efter franska revolutionen blev Marianne, avbildad som en ung bondflicka eller Libertas, en symbol för den franska republiken.

Äldsta belägget i Sverige är från år 1675. Namnet var fram till 1900-talet inte speciellt vanligt och kom därför inte med i 1901 års almanacka. Det blev ett modenamn på 1930- och 1940-talen och är i dag fortfarande ett av de vanligaste kvinnonamnen (12:e plats), även om ytterst få flickor får det som tilltalsnamn.

Den 31 december 2007 fanns totalt 119 196 personer folkbokförda i Sverige med förnamnet Marianne, varav 24 479 hade det som tilltalsnamn/förstanamn.

Popularitet

Namnsdag

4

April

Babynest