Andra namnsidor:

Elisabeth

Elisabet, eller Elisabeth, Elizabeth med flera stavningar, är ett kvinnonamn av hebreiskt ursprung (Elisheba) som betyder ’Gud är fullkomlighet’ eller ’Gud är min ed’. Namnet förekommer på flera ställen i Gamla Testamentet men återfinns i den svenska almanackan för att hedra minnet av det ungerska helgonet Elisabet som levde på 1200-talet. Det tidigaste belägget för namnet i Sverige är från 1286, då med stavningen Elizabet. Namnet är ett av de allra vanligaste i Sverige, för närvarande på andra plats efter Maria, om man räknar även de som har namnet som andranamn. Som tilltalsnamn avtar dock populariteten och i mitten av 1990-talet föll namnet ut ur topp 100-listan.

Få svenska kvinnonamn har gett upphov till så många stavningsvarianter, namnformer och smeknamn som Elisabet. Erzsébet är den ungerska formen av namnet och Isabella/Isabel de italienska, spanska och portugisiska, Isabelle den franska, och Elisaveta/Jelisaveta den ryska. Vanligt förekommande smeknamn och förkortningar av namnet är Bettan, Betty, Elsa och Lisa.

Den 31 december 2008 fanns det totalt 359 736 personer i Sverige med namnet Elisabet/Elisabeth/Elizabeth, varav 32 933 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 2 251 flickor i Sverige namnet, varav 45 fick det som tilltalsnamn.

Popularitet

Antal Elisabeth

33 056

Stycken i Sverige

Babynest